Non-invasive screening tests for preventive healthcare

Aqsens Health kasvaa, tällä kertaa intialaisella syväosaamisella

Posted on

Talvella Helsingin yliopiston lastentautiopin professori Kaija-Leena Kolhoa lähestyi intialainen postdoc-tutkija Priyodip Paul. Hän kertoi aiemmin tutkineensa mikrobien aineenvaihduntaa ja toiminnan säätelyä ja olevansa kiinnostunut tekemään yhteistyötä suolistosairauksien parissa. Kaija-Leena lähestyi meitä tietäen, että kaipaamme lisää syväosaamista suolistosairauksien diagnostiikan ja hoitovasteen mittaamiseen liittyvään hankkeeseemme ja biologisten näytteiden kautta näkyvien sairauksien metabolisten mekanismien ymmärtämiseen.

Tutustumisen ja haastattelujen edetessä annoimme Priyodipille lempinimen “Diippi”, juontaen hänen syvästä osaamisestaan. Keskustelut johtivatkin työsopimuksen solmimiseen toukokuussa, ja Diippi odotti innokkaasti Suomeen saapumista. Valitettavasti koronapandemia oli jo tällöin siinä vaiheessa, että maahantuloprosessia ei saatu käynnistettyä, sillä työluvan saamiseksi edellytetty vahva tunnistautuminen ei Intiassa onnistunut viranomaispalvelujen ollessa suljettuina. Keskustelut Diipin kanssa jatkuivat kuitenkin aktiivisesti koko kesän samalla kun seurasimme prosessin etenemistä. 

Vihdoin syyskuun lopulla saimme tiedon, että tunnistautuminen onnistuisi 13.10., ja että prosessi etenisi sen jälkeen nopeasti. Olimme kuitenkin varautuneet siihen, että joutuisimme vielä odottamaan vuoden 2021 alkuun, ennen kuin saisimme uuden tiimin jäsenemme Suomeen. Kohtasimme kuitenkin pian positiivisen yllätyksen: Diippi sai tiedon, että saisi vaadittavat luvat 2-3 viikon kuluessa. Oli upeaa huomata, että Suomen viranomaistoiminta oli näin tehokasta, ja Suomeen saataisiin tärkeää kansainvälistä osaamista näin ketterästi. 

Tämän jälkeen aloimme kiireellä järjestämään hänelle asuntoa sekä muita elämälle tarpeellisia asioita, ja sovimme Suomeen saapumispäiväksi 13.11. Lähes harmainpana marraskuisena päivänä Suomeen saapuminen oli varmasti Intiasta tulevalle Diipille hämmentävä kokemus. Onneksi saimme tehtyä saapumisesta hänelle hieman helpompaa esimerkiksi järjestämällä  taksikuljetuksen Turkuun, missä häntä odotti valmiiksi kalustamamme asunto ja tervetuliaispaketti sisältäen  suomalaisia herkkuja ja villasukkia. Lisäksi annoimme hänelle viikonloppulukemiseksi erinomaisen johdantopaketin Suomen verotuksen perusteista, siitä kiitos verohallinnollemme.

72 tuntia maahan saapumisen jälkeen Diippi kävi koronatestissä, ja negatiivinen tulos saatiin seuraavana päivä. Kun määräysten vaatima karanteeni oli näin selätetty,  hän pääsi kunnolla tutustumaan uuteen tiimiinsä viiden vuorokauden kuluttua Suomeen saapumisestaan. Pankkitapaamisen varasimme Diipille torstaille 19.11., ja pankkitunnusten saamisen jälkeen loputkin vaadittavat rekisteröinnit ja esimerkiksi verokortin tilaus onnistuvat muutamassa päivässä. Oleskeluluvan myötä Diippi oli jo saanut suomalaisen henkilötunnuksen, mikä helpotti asioiden järjestämistä huomattavasti. Kaikki perusteet normaaliin elämään ja työskentelyyn Suomessa saatiin siis kuntoon kuuden viikon kuluessa siitä, kun Diippi tunnistautui Intiassa. 

Olemme erittäin vaikuttuneita siitä, miten nopeasti ja kitkattomasti kaikki Suomeen töihin tulemiseen liittyvät asiat saatiin järjestettyä ja haluamme kiittää kaikkia Diipin Suomeen saamisessa avustaneita tahoja.